Tekoäly laskee ja tunnistaa kaikki liikennemuodot

Integraatiot IoT Liikennetiedon hallinta Liikenteen mittaaminen Nodeon Asgard Ohjelmistokehitys Tie- ja katuympäristö Tietoliikenne Tietovarastot ja analytiikka Älykäs kaupunki Älykäs liikkuminen

Ilmakuva Kuokkalan sillasta ja Lutakon alueesta

Monen muun kaupungin tavoin Jyväskylä kehittää aktiivisesti eri liikennemuotojen mittaamista. Nyt analyysejä tehdään myös tekoälyyn perustuvan ratkaisun avulla.

Liikenteen mittaamiseksi kehitetään jatkuvasti uusia innovatiivisia ratkaisuja. Yksi esimerkki on mobiilipäätelaitteiden seuranta, joka on oiva työkalu esimerkiksi isompien massaliikkeiden seurantaan ja tulkintaan. Google esimerkiksi tarjoaa tietoa liikenteen sujuvuudesta ja matka-ajoista eri pisteiden välillä juurikin mobiilipäätelaitteiden liikkeisiin perustuen.

Kuitenkin silloin, kun tavoitteena on laskea tarkkaan liikennemääriä ja tunnistaa eri liikennemuotoja, tarvitaan laskentalaitteita, jotka asennetaan väylälle tai sen läheisyyteen.

Viimeisimpiä askelia tässä kehityksessä on neuroverkkojen ja syväoppimisen, eli tekoälyn hyväksikäyttö. Tässä ratkaisussa tekoälyohjelmistoa opetetaan tunnistamaan kameran videokuvasta kaikki havaittu liikenne. Tekoäly tunnistaa, laskee ja luokittelee ajoneuvot sekä luokittelee kevyen liikenteen pyöräilijöihin ja jalankulkijoihin. Samalla tunnistetaan kohteiden suunta ja nopeus.

Jyväskylä harppaa kohti tekoälymittaamista

Jyväskylän otti ensimmäisen askeleen kohti liikennemittaamisen uutta tekoälyn aikakautta.

Kaupunki valitsi Nodeonin kanssa mittauskohteeksi kaupungin yhden vilkkaimmin liikennöidyn väylän. Kohde yhdistää Jyväskylän keskustan itäpuolella olevat laajat asuinalueet Lutakon moderniin työssäkäynnin ja asumisen alueeseen, kaupungin ohittavaan rantaväylään sekä kaupungin ydinkeskustaan Kuokkalan sillan kautta. Tavoitteena oli laskea kaikki liikenne sillalta.

Autoja ja kevyen liikenteen kulkijoita Kuokkalan sillalla
Tekoäly tunnistaa yhdestä videokuvasta kaikki liikennemuodot.

Perinteisin mittaustekniikoin kyseinen kohde olisi haastavaa mitata. Liikenne sillalla on kaksisuuntaista, ja lisäksi molemmin puolin ajorataa on sijoitettu kaksi vilkkaasti liikennöityä kevyen liikenteen väylää. Perinteisillä teknologioilla ongelman ratkaisu tarkoittaisi vääjäämättä erilaisten tekniikoiden yhdistelyä ja päällysteen alle sahattavia induktiosilmukoita, mikä ei sillalla ole yleensä kovin helppoa.

Nodeon lähestyi haastetta vain yhden kameran avulla. Mittausasemaan sijoitettu, tekoälyllä valjastettu kamerakuvan analysointilaite analysoi jatkuvasti koko sillan liikennettä, tunnistaa ja luokittelee ajoneuvot ja kevyen liikenteen sekä välittää kaiken tiedon reaaliajassa Nodeonin keskitettyyn Smart City mittaustietojen tallennus- ja analysointiympäristöön.

Tekoäly tarjoaa todella varteenotettavan, joissain tilanteissa jopa ylivertaisen vaihtoehdon perinteisille mittaustekniikoille!

Tutustu liikkumisen mittaamisen palveluihimme

Haluatko kuulla lisää?

Asiantuntijamme juttelevat mielellään lisää tarpeistanne. Ota yhteyttä!

Timo Majala

Timo Majala

+358 40 7511 790

timo.majala@nodeon.com

Tuoreimmat referenssit

Pistepilven avulla visualisoitu vedenalainen laiturialue

InSea visualisoi vedenalaisen maailman pistepilven avulla

Lue lisää
Nodeonin suunnitteleman, lumihiutaleen muotoisen valoteoksen esittely Valon kaupunki seminaarissa.

Nodeon on ulkovalaistussuunnittelun luottokumppani valon kaupunki Jyväskylässä

Lue lisää
Nodeonin asiantuntijoita toimistossa

Nodeonin kädenjälki näkyy Väyläviraston uudessa tunneliohjeistuksessa

Lue lisää
Hipposhallin sisävalaistus.

Älykäs valaistus säästää Hipposhallin energiaa

Lue lisää
Ilmakuva Jyväskylän Lutakon alueesta

Tulevaisuuden älykkäissä kaupungeissa tietoliikenteellä on merkittävä rooli

Lue lisää