InSea visualisoi vedenalaisen maailman pistepilven avulla

Infra ja digitalisaatio Meriliikenne ja satamat Ohjelmistokehitys Tietovarastot ja analytiikka Tilannekuva

Pistepilven avulla visualisoitu vedenalainen laiturialue

Älykkään infrastruktuurin, liikkumisen ja kaupunkien ratkaisuista tunnettu Nodeon on toiminut teknologia-asiantuntijana myös monessa merenkulun digitalisaatioon liittyvässä projektissa. Yksi näistä on Arctia Meritaito Oy:n InSea-hanke.

InSea on Suomen valtio-omisteisen yhtiön Arctian tuottamien vesialueen palvelujen digitaalinen hallinta-alusta. Nodeonin toteuttama InSea-järjestelmä tarjoaa merenkulun tilannekuvaa aina AIS-alusten reaaliaikaisista liikkeistä väylien turvalaitteiden statukseen, satamien palveluihin ja niin edelleen. Arctian digitaalisten ratkaisujen kehitysjohtaja Tero Tuomisen mukaan palvelun tarkoituksena on auttaa Arctian asiakkaita kehittämään merenkulun turvallisuutta ja toimintoja.

”Keilauksessa syntyvien pistepilviaineistojen ja isojen datamassojen kanssa työskentely infran eri kohteissa on erikoisosaamistamme”.

Joel Kuusela, IoT- ja ohjelmistoratkaisujen liiketoimintapäällikkö, Nodeon

Yksi Nodeon InSea-järjestelmään toteuttamista palveluista on 3D-karttanäkymä, joka on tarkka monikeilaustekniikalla luotu malli merenpohjan syvyyssuhteista ja vedenalaisesta maisemasta, sekä väylä- ja satama-alueiden käytön ja ylläpidon kannalta tärkeästä infrasta. Tiedon avulla Arctian asiakkaat, kuten satamat ja kaupungit saavat tärkeää tietoa väylänhoitoon, satamien kehittämiseen sekä vedenalaisten rakenteiden ylläpitotoimiin.

”Esimerkiksi satama-alueiden ja -rakenteiden kehittäjille tieto vedenalaisesta tilannekuvasta etukäteen saatuna on tärkeää mm. rakenteiden kuntokartoituksia suorittaessa, ja sillä voidaan vaikuttaa suuresti korjausrakentamisen kustannuksiin”, kertoo Tuominen.

Merenpohjan malli perustuu pistepilviteknologiaan

Pistepilvi syntyy, kun ympäristöä 3D-mallinnetaan joko laserskannaamalla tai vedenalla monikeilaluotaamalla. Pistepilvi on siis kolmiulotteinen aineisto tilasta tai alueesta, joka koostuu miljoonista yksittäisistä havainnoista.

”Pistepilviaineiston synnyttäminen skannaamalla ja luotaamalla, siihen liittyvät teknologiat, valtavien aineistojen hallinta sekä visualisointityökalut ovat oma haastava teknologiakenttänsä”, kertoo Nodeonin IoT- ja ohjelmistoratkaisujen liiketoimintapäällikkö Joel Kuusela.

”Teknologian avulla tehostetaan merenmittausliiketoiminnan prosessia. Pistepilviaineistoja voidaan visualisoida, mitata, varastoida ja jakaa Arctian tarjoamassa palvelussa, joka on saatavissa myös mobiiliversiona”, Kuusela jatkaa.

InSea-järjestelmä tarjoaa myös indeksinomaista tietoa siitä, missä mittauksia on tehty ja milloin. Pistepilvimallin avulla on helppo suunnitella uusia työ- ja ylläpitovaiheita, sekä dokumentoida veden alla tapahtuvia tilannekuvan muutoksia.

Pistepilvidatalla visualisoituja vedenalaisia rakenteita.
Merenpohjan monikeilaluotauksesta ja merenpinnan yläpuolisten rakenteiden LiDAR-skannauksesta muodostuu yhteinäistetty, kolmiulotteinen pistepilviaineisto.

Laserkeilatulla 3D-mallilla on monia käyttökohteita

Erilaisten alueiden ja tilojen 3D-malleja voidaan hyödyntää merenkulun lisäksi niin julkissektorilla kuin teollisuudessa, esimerkiksi kaupunki- ja arkkitehtuurisuunnittelussa sekä rakentamisessa.

Infrarakentamisessa suunnittelu 3D-mallien avulla on jo yleistä, mutta kohteen laserkeilaaminen esimerkiksi droneilla ylilentäen tuottaa mallin laadukkaammin ja tehokkaammin verrattuna kohteen käsin mittaamiseen. Hankkeen aikana kohdetta voidaan skannata useitakin kertoja, mikä helpottaa alkuvaiheen suunnittelun lisäksi myös projektinaikaista työnjohtamista. Lisäksi virtuaalinen malli säästää aikaa ja vähentää fyysistä kohteissa käyntiä.

Nodeonille on InSea-hankkeen myötä kertynyt mallien käsittelyn erikoisosaamista.

”Keilauksessa syntyvien pistepilviaineistojen ja isojen datamassojen kanssa työskentely infran eri kohteissa on erikoisosaamistamme. Autamme mielellämme pohtimaan sen hyödyntämismahdollisuuksia eri käyttötarkoituksiin”, Kuusela päättää.

Tutustu ohjelmistokehityksen palveluumme

Haluatko kuulla lisää?

Asiantuntijamme juttelevat mielellään lisää tarpeistanne. Ota yhteyttä!

Joel Kuusela

Joel Kuusela

+358 40 5867 134

joel.kuusela@nodeon.com

Tuoreimmat referenssit

Pistepilven avulla visualisoitu vedenalainen laiturialue

InSea visualisoi vedenalaisen maailman pistepilven avulla

Lue lisää
Nodeonin suunnitteleman, lumihiutaleen muotoisen valoteoksen esittely Valon kaupunki seminaarissa.

Nodeon on ulkovalaistussuunnittelun luottokumppani valon kaupunki Jyväskylässä

Lue lisää
Nodeonin asiantuntijoita toimistossa

Nodeonin kädenjälki näkyy Väyläviraston uudessa tunneliohjeistuksessa

Lue lisää
Hipposhallin sisävalaistus.

Älykäs valaistus säästää Hipposhallin energiaa

Lue lisää
Ilmakuva Jyväskylän Lutakon alueesta

Tulevaisuuden älykkäissä kaupungeissa tietoliikenteellä on merkittävä rooli

Lue lisää